Нові технології для покращення пам’яті

Не звичайне винаходження, розроблене вченими з Університету Уейк Форест та Університету Південної Каліфорнії, надає надію мільйонам людей, які страждають від серйозних порушень пам’яті. Їх нова система протезування мозку вже демонструє потенціал у оживленні конкретних спогадів, від яскравих моментів відпустки до деталей улюблених картин.

Реальні результати досліджень

Усе це не фантастика, а результати реальних досліджень, описані на порталі ScienceAlert. Вчені традиційно шукали способи покращення роботи мозку, особливо пам’яті, через електричну та магнітну стимуляцію. Тепер, завдяки новому пристрою, вони можуть направляти ці стимули точно туди, де потрібно, оживляючи конкретні спогади.

Надія на майбутнє лікування

Дослідження включало 14 дорослих з епілепсією, у яких вже були електроди для моніторингу мозку. Шляхом точної стимуляції цих областей мозку, пов’язаних зі збереженням спогадів, вчені досягли покращення пам’яті учасників експерименту на 22%, а у тих, у кого пам’ять була ослаблена, — майже на 38%.

Це відкриття може бути ключем до майбутнього лікування таких захворювань, як хвороба Альцгеймера, інсульти чи черепно-мозкові травми. Надія на відновлення втрачених спогадів стає все ближче.