План А

Нагадаємо, що Сенат США на нічному засіданні 13 лютого підтримав законопроект, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню на суму 95 мільярдів доларів, з яких 60 мільярдів підуть Києву.

Тепер законопроект повинна схвалити Палата представників американського Конгресу, де більшість належить республіканцям. Значна частина з них орієнтується на колишнього президента Дональда Трампа, критично висловлювавшогося про цей законопроект.

Говорець Палати представників Конгресу США Майк Джонсон, також трампіст, 16 лютого демонстративно відправив Палату представників у відпустку.

27 лютого президент США Джо Байден у Білому домі знову зустрівся з лідерами Конгресу. Під час переговорів Байден попередив конгресменів про «жахливу ціну» затягування з наданням військової допомоги Україні.

Відпустка Палати представників завершилася 28 лютого, і тепер конгресмени повернулися до роботи.

Зауважимо, що в цей день говорники парламентів 23 країн і голова Європарламенту Роберта Метсола звернулися до говорника Майка Джонсона з закликом винести на розгляд законопроект про допомогу Україні.

Зі свого боку Джонсон заявив, що питання надання допомоги Україні будуть розглядатися після того, як буде продовжено фінансування американського уряду.

Зауважимо, що Сенат США 29 лютого після Палати представників прийняв законопроект про тимчасове фінансування уряду всього за день до закінчення терміну дії державного фінансування, пише The Hill.

Отже, «шатдаун» американці уникнули, фінансування уряду продовжено, але про допомогу Україні знову не говорять.

План Б

Як пише The New York Times із посиланням на інформованих чиновників, адміністрація президента США зараз розглядає можливість надання невідкладної військової допомоги Україні за рахунок власних запасів американської армії.

Повідомляється, що зараз у Пентагону є повноваження передати Україні зброю з власних запасів на загальну суму близько 4 мільярдів доларів.

За словами офіційних осіб, такий крок був би тимчасовим заходом, щоб допомогти українським збройним силам, доки Конгрес не вийде з багатомісячного тупика і не схвалить більший пакет військової допомоги Україні.