Дослідження показало: стародавні обладунки військових були ефективні!

Група вчених здійснила дослідження, під час якого 13 грецьких морських піхотинців, споряджених копіями мікенського озброєння, взяли на себе роль стародавніх елітних пішох воїнів, які брали участь у Троянській війні. Згідно з дослідженням, яке було опубліковане у журналі PLoS ONE, встановлено, що відомий обладунок з Дендри був ефективним протягом 11-годинного бою.

Гіпотеза про використання панцира тільки на колісницях перевірена!

У 1930-х роках біля грецького селища Дендра археологи виявили мікенський некрополь, де знайшли купольну гробницю та інші поховання з предметами озброєння. Проте, широку увагу пам’ятка набула лише після виявлення добре збереженого бронзового обладунку у 1960 році. За результатами досліджень, вчені висунули гіпотезу, що такий панцир можливо використовували лише воїни на колісницях.

Дослідження вчених: військові можуть користуватися обладунками під час тривалих боїв!

Для перевірки цієї гіпотези, Андреас Флуріс з Університету Фессалії разом з колегами здійснили велике дослідження, яке включало кілька етапів. За участю 13 добровольців із числа грецьких морських піхотинців вони перевірили, чи можуть елітні воїни користуватися обладунками під час тривалих боїв.

Перед експериментом добровольці піддалися медичному обстеженню та жили за режимом стародавнього воїна. Після цього вони протягом 11 годин виконували завдання, опираючись на дані з Троянської війни, описані у «Іліаді» Гомера, та наукову літературу.